Ηλεκτρικές Ψηστιέρες

Η ηλεκτρική ψησταριά αποτελεί μια εύχρηστη και πρακτική λύση για να απολαύσετε ψητά κρέατα στο σπίτι, χωρίς την ταλαιπωρία των κάρβουνων.
Ακολουθούν βασικά βήματα για να πετύχετε τέλειο ψήσιμο:
Προετοιμασία:
- Επιλέξτε το κατάλληλο κρέας: Προτιμήστε κομμάτια με μέτριο πάχος (περίπου 2-3 εκ.) για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ιδανικά είναι μοσχάρι (μπριζόλες, φιλέτο), χοιρινό (λουκάνικα, μπριζόλες), κοτόπουλο (στήθος, μπούτια) ή αρνί (μπριζόλες, παϊδάκια).
- Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου: Βγάλτε το από το ψυγείο 30-60 λεπτά πριν το ψήσετε.
- Στεγνώστε καλά το κρέας: Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε τυχόν υγρασία.
- Μαρινάρετε (προαιρετικό): Η μαρινάδα προσθέτει γεύση και βοηθά στο μαλάκωμα του κρέατος. Χρησιμοποιήστε έτοιμες μαρινάδες ή φτιάξτε τη δική σας με ελαιόλαδο, ξύδι, μπαχαρικά και μυρωδικά.
- Αλείψτε με λάδι: Αλείψτε ελαφρώς το κρέας με λάδι πριν το βάλετε στη ψησταριά.
Ψήσιμο:
- Προθερμάνετε την ψησταριά: Ρυθμίστε τη θερμοκρασία σε μέτρια-ψηλή (περίπου 200°C).
- Καθαρίστε τη σχάρα: Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από προηγούμενο ψήσιμο.
- Τοποθετήστε το κρέας στη σχάρα: Αφήστε κενά μεταξύ των κομματιών για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Μην πιέζετε το κρέας: Αφήστε το να ψηθεί άψογα χωρίς να το τρυπάτε με πιρούνι.
- Γυρίστε το κρέας: Αναποδογυρίστε τα κομμάτια μια φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
- Χρόνος ψησίματος: Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος και το πάχος του κρέατος. Ως οδηγός, υπολογίστε περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά για μπριζόλες, 6-7 λεπτά για κοτόπουλο και 10-12 λεπτά για χοιρινό.
- Ελέγξτε το ψήσιμο: Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί σωστά. Η εσωτερική θερμοκρασία για μοσχάρι και αρνί είναι 63°C για medium rare, 68°C για medium και 71°C για well done. Για κοτόπουλο, η ασφαλής θερμοκρασία είναι 74°C και για χοιρινό 71°C.
- Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί: Αφού το βγάλετε από τη ψησταριά, αφήστε το σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Συμβουλές:
Για πιο ζουμερά αποτελέσματα, μπορείτε να βάλετε ένα ταψί με νερό ή ζωμό στο κάτω μέρος της ψησταριάς.
Καλή Ορεξη!
ELEFTHERIOU-ELEKTRO

