ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
talking on phone icon 545458 Τηλεφωνική παραγγελία 210 2022060
×
 x 

0 Προϊόντα

Κατηγοριες Προϊοντων

Πάνω από 150.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων "παράγουμε" ετησίως στην Ελλάδα, με αυξητικές τάσεις της τάξης 2% το χρόνο. Όλα αυτά τα άχρηστα πια για εμάς αντικείμενα καταλήγουν στις χωματερές, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για την υγεία μας. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών, που μπορούν να απελευθερωθούν στη φύση και να μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και το νερό.

Ξέρετε τι μπορείτε και πρέπει να ανακυκλώνετε;

Οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι ή στο γραφείο σας που λειτουργεί με ρεύμα και μπαταρίες. Τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και όλα τα εξαρτήματά τους, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, θερμοσίφωνες, πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες, φωτιστικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, CD player, DVD και ότι άλλη ηλεκτρική μικροσυσκευή.

Ξέρετε τι πετάμε στα σκουπίδια;

O μόλυβδος, που υπάρχει σε κάθε οθόνη υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Το 40% του μολύβδου που συναντάται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων προέρχεται από ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

Το 23% του υδραργύρου που καταναλώνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως χρησιμοποιείται σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Μπορεί να συσσωρευτεί εύκολα στα έμβια όντα και περνά στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών. Ευθύνεται για χρόνια προβλήματα καθώς και βλάβες του εγκεφάλου.

Το εξασθενές χρώμιο, που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη ως σκληρυντικό αλλά και για την προστασία τους από την οξείδωση, ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο DNA.

H διαλογή και η ταξινόμηση των συσκευών γίνεται ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα. Από τους υπολογιστές, λόγου χάρη, διαχωρίζονται οι σκληροί δίσκοι, τα πλαστικά, τα τροφοδοτικά, οι πλακέτες, τα σίδερα και οι συσκευές ανάγνωσης CD και DVD. Οι μπαταρίες, που απαιτούν ειδική διαχείριση επειδή περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες, συλλέγονται και δίνονται στο ειδικό σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών. H χωριστή συλλογή και επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων συμβάλλει στο να γίνουν τα απόβλητα όσο το δυνατόν καθαρότερα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επικίνδυνες ουσίες που μολύνουν την ατμόσφαιρα όταν καίγονται στις χωματερές. Στα σκουπίδια θα καταλήξει μόλις το 10% του αρχικού βάρους και… βέβαια, σε πολύ μικρό όγκο. Όσο για το υπόλοιπο 90%, τα σίδερα και τα υπόλοιπα μέταλλα πηγαίνουν στις αντίστοιχες βιομηχανίες και ρίχνονται στην παραγωγή. Πολλές από τις οθόνες που συλλέγονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αφού ελεγχθούν, εξάγονται σε εταιρείες που τις επισκευάζουν και τις πουλάνε σε χώρες του Tρίτου Kόσμου.

Ξέρετε πού μπορείτε να ανακυκλώσετε τις συσκευές σας;

Μην πετάτε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειάζεστε πια στον κάδο του δήμου που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας. Απευθυνθείτε στο εμπορικό κατάστημα λιανικής από όπου αγοράσατε τη συσκευή σας ή έστω στο πιο κοντινό σας κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΟ 210 2022060

×

TOP